Haberler

Yapay Zeka ile Drone’ları Birleştiren 4 Proje

Yapay Zeka ile Drone’ları Birleştiren 4 Proje

Drone’lar ve yapay zeka el ele gidiyor. Bir dereceye kadar özerklikle çalışan rastgele bir makinenin bir manada etrafını anlaması gerekir. Ulaşılması gereken açık maksatlar de vardır: bir uçuş yolu, kaçınılması gereken bir mani, araştırılacak bir ilgi noktası.
Ancak yerden kalkma ve günümüzün uçan kameralarının temel fonksiyonlarının yanı sıra, yapay zeka, drone bilgilerinin tahlili kelam konusu olduğunda da yararlı olduğunu kanıtlıyor. Drone’lar her türlü senaryoda her türlü sensörden data toplayabiliyor ve yapay zeka bunların hepsini anlamamıza yardımcı oluyor.

İşte süper sonuçlarla bir ortaya gelen dört drone ve yapay zeka örneği.

Balinaları Ölçmek ve Tanımlamak

Teknoloji devi Intel, Çinli üretici Yuneec ve Alman hava mobilite şirketi Volocopter dahil olmak üzere drone sanayisindeki yatırımlardan adil bir hisseye sahip.

Şirket, 2017 yılında Parley For The Oceans programının bir kesimi olarak Ocean Alliance’ın müdafaa çalışmalarını yazılım açısından destekledi. Oceans Alliance, balina darbelerinden biyolojik bilgi toplamak için drone’ları (‘SnotBot’lar) kullanmasıyla tanınıyor.

Ocean Alliance ve Intel, Alaska’ya yapılan bir araştırma seyahatinde balina bilgilerini toplamak ve tahlil etmek için bir ortaya geldi.

Intel, drone’lardan yayınlanan canlı imajları tahlil edebilen bir makine tahsili platformu tasarladı. Sonuç olarak araştırmacılar balinaları gerçek vakitli olarak tanımlayıp kataloglayabildiler.

Daha evvel, balinaları ve cinsiyetlerini belirlemek için vakit alan bir eforun kesimi olarak biyolojik örneklere muhtaçlık duyuluyordu. Yapay zeka, denizde hudutlu görüş aralığına karşın, dronlar tekneye geri dönmeden evvel muhakkak detayların ölçülebilmesini ve kaydedilebilmesini mümkün kıldı.

Yapay Zeka ile Koyun saymak

Koyun sayma fikri birtakım insanları uyutmak için kâfi olabilir fakat RIIS için bu, hava fotoğrafçılığından ve yapay zekadan yararlanmanın öteki bir yoludur.

Geçen yıl drone verisindeki fırsatları keşfetmeye yönelik devam eden çalışmalarımız kapsamında Koyun Sayacı uygulamasını geliştirdik. Üzerinde çalıştığımız birkaç drone uygulamasından biri. Sheep Counter, iOS ve Android geliştiricilerinin sıfırdan bir sürü kod yazmaya gerek kalmadan drone ile ilgili uygulamalar oluşturmasına yetecek fonksiyonelliğe sahip DJI Taşınabilir SDK’sı sayesinde doğdu.

Ancak DJI’ın Taşınabilir SDK’sını incelemek sırf başlangıçtı. Yapay zekanın bir dronun fonksiyonelliğini artırabileceği yolları keşfetmek istedik. Kaçınılmaz olarak bu, dataların tahlilini temel kaygımız haline getirdi.

Koyun Sayacı uygulaması, bir tarladaki koyunları tek tek tanımlamak ve saymak için Google’ın açık kaynaklı makine tahsili platformu TensorFlow’un obje algılama araçlarını kullanır. Koyun Sayacı, drone pilotlarının bir tarla etrafında bir uçuş yolu çizmesine, drone imajlarını içe aktarmasına ve toplam kişi sayısını sağlamak için bunları bir ortaya getirmesine imkan tanır.

Uygulama, objeleri süratli bir biçimde saymak için drone’ların ve yapay zekanın nasıl kullanılabileceğinin kusursuz bir örneğidir. Hayvancılıkta ve başka alanlarda pek çok kullanım örneğinin bu çeşit bir yaklaşımdan kaynaklanacağını iddia ediyoruz.

Yapay Zeka ile Pilot Muhtaçlığını Değiştirmek

Bilgisayarlı görme, açık nedenlerden ötürü drone sanayisinde yapay zekanın çok konuşulan bir alanıdır.

Yeni başlayanlar için, birçok üretici drone pilotlarının başını belaya sokmasını önlemek için zati gelişmiş bilgisayar görüşü kullanıyor: Bir manisi tespit etmek ve otonom olarak etrafından dolaşmak, örneğin makul DJI drone’larıyla birlikte gelen bir özelliktir.

Geçen yıl Kaliforniyalı üretici Skydio, teknolojiyi bir sonraki düzeye taşıyarak pilot gereksinimini büsbütün ortadan kaldıran yeni bir drone’u (R1) pazara sundu. Kullanıcıyı bağımsız olarak pürüzleri takip ederken ve mahzurlardan kaçınırken sinemaya almak için tasarlanmıştır. Ve navigasyon yetenekleri DJI tarafından sunulan her şeyin ötesine geçiyor.

Skydio o vakitten beri Autonomy Engine’i geliştiricilerin ticari uygulamalar tasarlamasına açık hale getirdi.

İleriye dönük olarak bu, bariz nedenlerden ötürü kıymetli bir Ar-Ge alanıdır: Kent içi teslimatlar ve hava hareketlilik sistemleri de dahil olmak üzere daha gelişmiş drone uygulamalarının birçok, bilgisayar görüşü ve tehlike farkındalığında daha fazla ilerleme gerektirecektir.

Bu alandaki ilerlemeyi vurgulayan değişik projelerden biri, fark yaratan bir drone yarışı müsabakası olan AlphaPilot’tur. Drone Racing League (DRL) tarafından organize ediliyor ve sponsorluğu Lockheed Martin tarafından yapılıyor.

Yüzeydeki maksat DRL’nin yeni Yapay Zeka Robotik Yarış Devresini tanıtmaktır. Lakin bunun ötesinde, insan denetimli muadillerine ayak uydurabilecek yapay zeka pilotlarını araştırma ve tasarlama dürtüsü var.

Bu yılın sonuna hakikat dokuz kadro, 1 milyon dolarlık büyük ödül için bir dizi eleme cinsinde yarışacak. DRL’nin profesyonel yarış pilotlarından birini geride bırakan otonom bir sistemi beraberinde getiren her ekibe ekstra para teklif ediliyor.

Mimari Mirasın Korunması

Paris’teki Notre Dame Katedrali’ndeki yıkıcı yangın dünya çapında manşetlere çıkarken, itfaiyecileri desteklemek ve yangının daha fazla hasara yol açmasını önlemek için drone teknolojisinin olay yerinde olduğunu duymak cüret verici.

Şimdi vurgu yine inşa ve onarım sürecine dönüyor.

Drone’lar ve yapay zeka halihazırda benzeri projelerde kullanılıyor. Fransız startup Iconem bu alanda başı çekiyor. Mimar Yves Ubelmann tarafından kurulan Iconem, kıymetli tarihi yerlerin 3D modellemesi ve belgelenmesi için yeni standartlar belirliyor.

Birçoğu yağma, kentleşme, kitle turizmi, çatışma ve iklim değişikliği tehdidi altında. Bu nedenle bunların korunması milletlerarası bir öncelik haline geldi. Sonuçta bunlar kültürlerin ortaya çıktığı, medeniyetlerin başladığı yerlerdir.

Amaç global mirası korumak ve koruma etmektir, fakat yaklaşım daha çağdaş olamazdı. Iconem, drone’ları gelişmiş modelleme algoritmaları ve bulut bilişimle birleştiriyor.

Sonuç, araştırmacılar, restoratörler ve genel halkla paylaşılabilecek, büyük tarihi yerlerin son derece detaylı ve sürükleyici modelleridir. Iconem, onarım projelerine, stantlara, artırılmış gerçeklik tecrübelerine ve daha fazlasına katkıda bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu