Haberler

Lityum polimer ile lityum ion bataryanın farkları

Lityum polimer mi, Lityum iyon mu? Çağdaş tüketici elektroniğindeki piller üzerine (ne üzere görünüyor) bitmek bilmeyen tartışma. Bugün bu pil çeşitleri ortasındaki farklardan bahsedeceğiz. Hangisinin daha uygun olduğuna kesin olarak karar veremeyebiliriz. Size mümkün olan en güzel seçimi yapmanız için muhtaçlık duyduğunuz bilgileri vermeyi umuyoruz!

Lityum-iyon piller ekseriyetle lityum-polimer pillerden daha tesirli ve yaygındır. Lityum polimer pillere nazaran daha düzgün yoğunluğa ve daha yüksek güç kapasitesine sahiptirler ve ayrıyeten ortalama olarak daha uzun ömürlüdürler. Ayrıyeten boyutları ve halleri açısından daha çok istikametlidirler ve bu da onları daha küçük aygıtlar için uygun kılar.

lityum polimer ile lityum ion bataryanın farkı ne?

Lityum iyon pil, 1990’ların başında büyük elektronik şirketleri tarafından benimsenmesi sayesinde popülerliği birinci kere artan şarj edilebilir bir pil formatıdır. Bunlar aslında üç kesimden oluşan çok sert elektrik üreten bölmelerden oluşan bir kümedir: müspet bir elektrot; negatif bir elektrot; ve ortalarında bir elektrolit yahut sıvı kimyasal bileşik bulunur. Lityum-iyon pillerin birden fazla, klasik pillerin tersine, pilinizin çok ısınmasını yahut patlamasını önlemek için güç ve deşarj akışlarını düzenleyen bir elektronik denetleyici de içerir.

Lityum iyon ve lityum polimer piller ortasındaki en kıymetli fark, olumlu ve negatif elektrotları ortasındaki kimyasal elektrolittir. Li-Po pillerde sıvı değildir. Bunun yerine, Li-Po teknolojisi üç formdan birini kullanıyor: Lityum polimer pillerin prototip yıllarında büyük ölçüde kullanımdan kaldırılan kuru bir katı; gözenekli bir kimyasal bileşik; yahut jel gibisi bir elektrolit. Bunlardan en tanınan olanı, yeni dizüstü bilgisayarlarda ve elektrikli otomobillerde bulacağınız pil çeşidi olan sonuncusudur. Sorun şu ki, pek çok şirket size aslında gerçek bir Li-Po pil satmıyor, bunun yerine lityum iyon polimer pil yahut daha esnek bir kasaya sahip Li-ion pil satıyor.

Li-ion piller nedir?

Günümüz akıllı telefonlarının birçoklarında lityum iyon (Li-ion) piller kullanılmaktadır. Bu piller, lityum metalden yapılmış bir anot (negatif terminal), grafitten yapılmış bir katot (pozitif terminal) ve kısa devreyi önlemek için ortalarında ayırıcı bir elektrolit katmanı olmak üzere üç farklı modülden oluşur. Pillerimizi kimyasal bir tepkiyle şarj ettiğimizde, negatif terminaldeki iyonlar gücün depolandığı olumlu terminale hakikat hareket eder. Pil boşaldıkça iyonlar tekrar anoda hakikat hareket eder.

Telefonlarımızın çok şarj olmasını nasıl önlediğini hiç merak ettiniz mi? Bu piller tıpkı vakitte bunu yapmak için küçük bir elektronik denetim aygıtıyla da donatılmıştır. Kimi markalar daha fazla kapasite kazanmak için bu pilleri katmanlar halinde tekrar şekillendirme konusunda geliştirmeler yaptı.

Lityum polimer Li-Po Piller Nedir?

Lityum-polimer (Li-Po), eski bar telefonlarınızda yahut dizüstü bilgisayarlarınızda bulabileceğiniz epeyce eski bir teknolojidir. Bu piller Li-ion pillere emsal bir yapıya sahiptir lakin epeyce hafif, jel gibisi (Silikon-Grafen) bir gereçten yapılmıştır. Hafif ve esnek özelliklerinden ötürü bu piller dizüstü bilgisayarlarda ve yüksek kapasiteli powerbank’ların birçoklarında kullanılmaktadır.

Lityum polimer mi, Li-ion mu? Hangisi daha güzel?

Hem lityum iyon hem de lityum polimer pillerin artıları ve eksileri vardır. Tipik olarak, bir lityum iyonun avantajları, yüksek güç yoğunluğu, hafıza tesiri (pillerin vakitle şarj edilmesi zorlaştığında) olarak isimlendirilen şeyin olmaması ve lityum polimere nazaran kıymetli ölçüde daha düşük maliyetleridir. Wired’ın kelamlarıyla, “Lityum iyon piller inanılmaz derecede verimlidir. Ufacık ölçüdeki enerjiyi küçücük bir pakete dolduruyorlar.” Lakin, son vakitlerde belirli bir cep telefonu markasının uçuşlardan men edilmesiyle ilgili efsanede herkesin görebileceği üzere, lityum iyon piller tabiatı gereği istikrarsızdır, yaşlanmaya maruz kalır ve potansiyel olarak tehlikelidir. Müspet ve negatif elektrotları ayıran bariyer aşılırsa kimyasal tepki yanmaya (yangına) neden olabilir. Li-ion piller tüketici elektroniğinde daha tanınan hale geldikçe, işletmeler işin kolayına kaçarak maliyetleri düşürmeye çalıştı. Kaliteli piller büsbütün inançlı olsa da, isimsiz markaları satın alırken her vakit dikkatli olmalısınız.

Lityum-polimer piller ise bilhassa yapılarının boyutu ve biçimi kelam konusu olduğunda ekseriyetle sağlam ve esnektir. Ayrıyeten hafiftirler, son derece düşük profile sahiptirler ve elektrolit sızıntısından muzdarip olma olasılıkları daha düşüktür. Lakin lityum-polimer piller de harika değil: Üretimleri değerli ölçüde daha maliyetlidir ve lityum iyonla tıpkı güç yoğunluğuna (depolanabilen güç miktarına) yahut kullanım ömrüne sahip değildirler.

Özetle Li-poly piller, Li-ion pillerden daha hafif, daha ince ve daha esnektir ve daha yüksek güç yoğunluğuna sahiptir. Bununla birlikte, Li-ion piller daha yaygın olarak kullanılır ve daha uzun ömürlüdür, birebir vakitte üretimi daha ucuzdur.

Lityum iyon pil ile lityum pil ortasındaki fark nedir?

Lityum piller ile lityum iyon piller ortasındaki temel fark, lityum pillerin birincil hücreler, lityum iyon pillerin ise ikincil hücreler olmasıdır. “Birincil hücre” terimi, yine şarj edilemeyen hücreleri söz eder. Öte yandan lityum iyon piller ikincil hücre yapısına sahiptir

Lityum İyon Batarya Çeşitleri Nelerdir?

LCO yahut Lityum Kobalt Oksit (LiCoO2)
LMO yahut Lityum Manganez Oksit (LiMn2O4)
NMC yahut Lityum Nikel Manganez Kobalt Oksit (LiNiMnCoO2)
LFP yahut Lityum Demir Fosfat (LiFePO4)
NCA yahut Lityum Nikel Kobalt Alüminyum Oksit (LiNiCoAlO2)
LTO yahut Lityum Titanat (Li2TiO3)

Lityum polimer Batarya çeşitleri nelerdir?

Farklı LiPo pil cinslerinden bahsettiğimizde, farklı güç yoğunluğu kapasiteleri ve sıcaklık direnci elde etmek için olumlu elektrot gereçlerini değiştiren pillerden bahsediyoruz; Gerece bağlı olarak farklı uygulamalarda kullanılabilirler. Bunlara farklı kimyalar da denir. LiPo pillerin dört ana kimyası şunlardır:

Lityum kobalt oksit pil (LiCoO2, LCO pil)
Lityum-iyon üçlü pil (NCA, NMC pil)
Lityum-iyon manganez oksit (LiMn2O4, LMO) pil.
Lityum demir fosfat (LiFePO4, LFP) pil.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu