Haberler

Ultra Kısa Mesafeli Projektörlerin Avantajları

Televizyon ekranları büyüyor. Bu günlerde 65, yeni 55’tir; yani, en tanınan TV ekranı boyutu, sadece birkaç yıl evvel 55 inç iken artık 65 inçtir ve 65 inçlik fiyatı da 55 inçlik ekranla çabucak hemen birebirdir. o vakitler. Şaşırtan bir formda, 75 ve hatta 85 inç ekranlar daha yaygın ve uygun fiyatlı hale geliyor.

Bu mantıklı. Tüketici içeriğinin çözünürlüğü HD’den 4K’ya çıktıkça, imajdaki tüm ekstra detayların keyfini çıkarmak için daha büyük bir ekrana gereksiniminiz var. Şirketler ölçek ekonomilerinden yararlandıkça üretim maliyetleri de düşmeye devam ediyor. Yeniden de düz panel TV’nin boyutunun belli bir noktanın üzerine çıkarılması, maliyetin stratosfere yükselmesine neden oluyor. 90 inç yahut daha büyük bir TV istiyorsanız beş sayısı aşmaya hazır olun.

Neyse ki bir alternatif var. Bir projektör, 100 inç ve çok daha büyük bir ekranı, kıyaslanabilir büyüklükte bir düz panel TV’den çok daha ucuza çarçabuk doldurabilir; üstelik 100 inçten daha büyük düz paneller mevcut bile değildir! (Mikro-LED ekranlar çabucak hemen her boyutta üretilebilir, lakin artık altı rakamlı yahut daha yüksek bir fiyat etiketinden bahsediyoruz.) Bir projektörü kurmak, onu bir dolaptan çıkarmaktan biraz daha fazla niyet ve ihtimam gerektirir. kutuyu aşağıya indirip açın – lakin tekrar de, şayet ondan en uygun biçimde yararlanmak istiyorsanız TV de o denli.

Ön Projektör Sorunları

Çoğu kişi projektörleri düşündüğünde, klasik bir sinema salonuna misal bir suram hayal eder: odanın art tarafında, ışığını odanın ön tarafındaki bir ekrana yansıtan bir projektör (bkz. Form 1). Bu kelamda ön projeksiyon sistemi ticari sinemada kusursuz çalışıyor, lakin meskende birtakım dezavantajları var.

Öncelikle, önden projeksiyon sistemlerinin en güzel biçimde görünmesi için ekseriyetle ortam ışığının çok az olduğu yahut hiç olmadığı ve ülkü olarak karanlık duvarlar ve tavana sahip bir oda gerekir. Özel bir tiyatro için bu güzel bir şey lakin ya arkadaşlarınızla maç izlemek için oturma odanızda nitekim büyük bir ekran istiyorsanız? Kimse bunun için karanlıkta oturmak istemez!

Sonra aralık sorunu var. Elektronik aygıtlarınız (streamer, Blu-ray oynatıcı, AV alıcısı) muhtemelen odanın ön tarafında, projektör ise art tarafındadır. Bu ekseriyetle hayli kıymetli olabilecek ve 4K içeriği desteklemeyebilecek çok uzun bir HDMI kablosu gerektirir. Ayrıyeten projektörü tavana monte etmeniz gerekebilir ki bu kolay bir iş değildir.

Ortam ışığına ve/veya açık renkli duvarlara sahip bir odada önden projeksiyon sistemi kullanırsanız, ekrandaki imaj çok soluk ve sönük görünür. Ortam ışığını reddeden özel bir ekran tipiyle durumu güzelleştirebilirsiniz. Bir projektörden gelen ışık, ortam ışığını reddeden (ALR) bir ekrana direkt çarptığında, görüş alanına geri yansıtılır. Fakat başka taraflardan (örneğin, tavandaki ışıklardan yahut odanın yan tarafındaki pencerelerden) gelen ışık, görüş alanından uzağa yansıtılır.

ALR ekranlarda bile önden projeksiyon sistemlerinde öteki bir sorun daha var. Birisi projektör ile ekran ortasına girerse ekrana gölge düşürebilir, manzarayı bozabilir ve izleyicilerin “Önden aşağı!” diye bağırmasına neden olabilir. Ayrıyeten projektörden gelen ışığa direkt bakarlarsa gözlerine ziyan verebilirler.

Kurtarıcı: Ultra Kısa Mesafe

Ultra kısa aralı (UST) projektörler tüm bu problemleri çözer. Bir UST projektörü odanın karşı tarafında olmak yerine, duvardan yalnızca birkaç inç uzakta, bir credenza yahut öbür bir platform üzerinde direkt ekranın altına yerleştirilir (bkz. Biçim 2). Işığı, bu ışığı görüş alanına yansıtacak biçimde özel olarak tasarlanmış ekrana gerçek üst hakikat ateşlenir.

Bu, UST projektörlerinin kurulumunun süratli ve kolay olduğu manasına gelir. Karmaşık bir tavan montajıyla uğraşmanıza gerek yoktur ve kullanışlı bir tip değilseniz profesyonel heyetim maliyetinden kurtulabilirsiniz. Ayrıyeten projektör odanın ön kısmında yer aldığından, onu AV alıcınıza bağlayan HDMI kablosu epeyce kısa olabilir; bu, uzun bir kablodan çok daha ucuzdur ve bilhassa 4K içerik için değerlidir.

AV alıcınız yoksa kaynak aygıtlarınızı kısa kablolarla direkt projektöre bağlayabilirsiniz. Oturma odasında dıştan takmalı bir ses sistemi istemiyorsanız, projektör, neredeyse tüm TV’lerin yerleşik ses sistemlerinden çok daha üstün olan entegre bir ses çubuğu içerebilir.

Resim kalitesi açısından, bir UST ekranı ekseriyetle başka istikametlerden gelen ortam ışığını reddeder, hasebiyle ışıklar açıkken fotoğraf soluklaşmaz. Ayrıyeten, yansıtılan ışığın odanın içinde dolaşması gerekmiyor, hasebiyle manzara, uzun aralı projektörlerle karşılaştırıldığında daha yüksek bir algılanan parlaklığa sahip oluyor. Ayrıyeten kimsenin projektör ile perde ortasına girmesi, gölge oluşturması yahut kör etmesi tehlikesi de yoktur.

Vankyo Vista Lazer projektör, kolay suram, yüksek parlaklık, entegre ses çubuğu ve kelamda “akıllı TV” fonksiyonelliği sunan yeni UST modelleri ortasında yer alıyor. Ve düşük $ fiyatıyla bugün mevcut olan en uygun fiyatlı modellerden biridir. Projektörün yanı sıra gereksiniminiz olan tek şey, kolay kolay temin edebileceğiniz, 100 ila 150 inç ortası bir UST ALR ekranıdır.

Özel, karanlık bir insan mağarasında devasa bir ekran istiyorsanız, önden projeksiyon sistemi çok güzel çalışır. Lakin oturma odasında herkesin ışıklar açıkken ve dıştan takmalı ses sistemine gereksinim duymadan keyfini çıkarabileceği devasa bir ekran istiyorsanız, entegre ses çubuğuna sahip bir UST projektör, bundan çok daha ucuza dev bir düz panel TV’ye muadildir. bir TV’nin maliyeti olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu