Haberler

PROJEKTÖR EKRANLARI – PROJEKTÖR EKRANLARININ TİPLERİ, BOYUTLARI VE KURULUMU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Yüksek tesirli sunumlara yönelik eksiksiz sunum araç setiniz için bir projektör ekranına gereksiniminiz vardır. Projektör ekranları, projektörünüzden en âlâ imgeleri elde etmek için ülkü görüntüleme yüzeyidir.

Duvara yansıtamayacağınız için değil! Maliyetten tasarruf etmek için daha fazlasını yapabilirsiniz, lakin projektör ekranıyla birebir kalitede manzara beklemeyin. Ekranlar mümkün olan en düzgün fotoğrafları sunmak için özel olarak yapılmıştır. Manzaraların daha güzel yansımasını sağlayan optik kaplamalara sahip projektör ekranları, daha fazla kontrast ve renk doygunluğu ile mutlaka daha keskin, daha parlak imgeler sunar. Duvar projeksiyonu kullanıldığında ortaya çıkan imaj, projektörünüzün yapabileceği performans seviyesinin altında kalacaktır. Ayrıyeten duvarınız neredeyse büsbütün pürüzsüz olmayacaktır, bu da fotoğraflarda görülebileceği üzere kullandığınız boya da kalitenin bozulmasına neden olabilir. Yani projektör ekranı olmadan gitmeyi tercih ettiğinizde bir şeyler elde edersiniz.

Projektör ekranının ne olduğundan emin değilseniz, projektör ekranı, projektörün imajını yansıttığı (“çektiği”) bir görüntüleme yüzeyidir. Bu biçimde projektör tarafından gösterilenler ekranda görüntülenebilecek formda görüntülenir. Ekranlar çoğunlukla beyazdır lakin gri renkli de olabilir. Uygun kumaştan yapılmış, bir çerçeveye gerilmişler. Farklı sunum ortamlarının özel taleplerini karşılamak için tasarım, boyut ve en uzunluk oranı olarak isimlendirilen farklılıklar vardır.

Sunum araç seti alışveriş listenize bir projeksiyon ekranı eklemeye karar verirseniz, hangi projektör ekranı seçeneklerine sahip olduğunuzu ve her birinin sizin için neler yapabileceğini bilmeniz gerekir. Projektör ekranları sahiden uzun müddet dayanabilir, bu nedenle mesken cümbüşü, iş ve öbür sunumlar için yeterli bir yatırımı temsil ederler. Saygın ve emniyetli bir kaynaktan satın aldığınızdan ve gayenize en uygun olanı aldığınızdan emin olun. Artık projektör ekranlarının cinslerini ve boyutlarını ve her birinin en düzgün halde nasıl kullanılacağını keşfetmeye başlayalım.

Projektör Ekranı Çeşitleri

Projeksiyon ekranlarını genel olarak şu formda sınıflandırabilirsiniz:

  • Taşınabilir Projektör Ekranları
  • Montajlı/Sabit Projektör Ekranları

Taşınabilir Projektör Ekranları

Taşınabilir projektör ekranları öncelikle ekranın çeşitli kullanım vakitlerinde bir yerden başkasına taşındığı taşınabilir sunumlar içindir. Birebir pozisyondaki çeşitli odalarda da olabilir. Şayet mümkünse tıpkı yerde ise, kalıcı bir tesisat yerine tekrar tekrar heyetim ve sökümlerin tercih edilmesinin bir nedeni olacaktır. Hangi nedenle olursa olsun kalıcı suramda tavana yahut duvara sabitlenmeyen bir perde istiyorsanız, taşınabilir projektör ekranlarından birine gereksiniminiz olacaktır.

Taşınabilir projektör ekranı aşağıdaki tasarım seçeneklerinden rastgele birinde bulunabilir:

1.1 Tripod Projektör Ekranı

Tripod Projektör Ekranı tipinde, hareket halindeyken yere monte edilmesi için bir tripod standı bulunur. Ekran ekseriyetle tripod standıyla entegredir, böylelikle onu bir şemsiye üzere çevirerek açabilirsiniz. Tripod Projektör Ekranı Pazarlamayı sunumlarla durduran, çok lokasyonlu eğitimler yürüten yahut taşınabilir dini bildiri için projektör ekranlarını kullanan bir kullanıcı için tripod ekranı ülkü olacaktır. Durağınızda hazırlıklarınızı yapın, sunumunuzu yapın ve toplayıp yola çıkın. Tripod projektör ekranları, başka ekran çeşitleri üzere, bu yazının ilerleyen kısımlarında tartışılacağı üzere farklı boyutlarda gelir.

Tripod projektör ekranları, taşınabilir kullanım açısından taşınabilirlik avantajının yanı sıra tıpkı vakitte daha cep dostu ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

1.2 Yere Çekilebilir yahut Yere Yükselen Projektör Perdesi

Yerden Çekilebilen projektör ekranı, taşınabilir sunumlara uygun diğer bir taşınabilir projektör ekranı dizaynıdır. Yerden Yükselen Projektör Perdesi Yerden Çekilebilen projektör ekranı, roll-up reklam banner’ı üzere tasarlanmıştır. Ekranı tutan kasa olan bir tabanı vardır. Yere yerleştirin ve tasarlandığı üzere üst çekin; ekranınız kullanım için üst kalkar. Roll-up banner’da olduğu üzere yükselen bir direk ekranın gerisinde onu tutmak için bulunur. Sunumunuz bittiğinde onu kasaya geri koyarsınız ve yola çıkarsınız. Bu ortada, daha ucuz fiyat profiline sahip taşınabilir tripod projeksiyon ekranlarının hakim olduğu Nijerya pazarında yerden çekilebilen ekranlar pek tanınan değil.

1.3 Çift Standlı Dış Yer Perdesi

Hala taşınabilir dizaynda olan iki ayak, maç geçmişi için kullanılan bayraklar yahut pankartlar üzere bu ekranı tutuyor. Yalnızca açın ve iki ayağınızın üzerinde durun; ekranınız kullanıma hazırdır.

2. Duvara yahut Tavana Monte Projektör Ekranları

Taşınabilir projektör ekranlarının bilakis, monte edilmiş ekranlar sabit bir yer için tasarlanmıştır ve daima kullanım için bir kere kurulur. Her kullanım noktasında taşınması, kurulması ve sökülmesi gereken taşınabilir ekranların tersine, bir yerden bir yere taşınmaları amaçlanmamıştır ve hakikaten de dokunulmadan kullanılabilirler. Bu faktör, monte edilmiş ekranlara daha uzun hizmet ömrü için bir temel sağlar. Pozisyonlarında sabitlenebilirler – kullanım için uzatılabilirler – yahut geri çekilebilirler – kullanıldıkları vakit uzatılabilirler, lakin kullanılmadıklarında kasanın içine sarılabilirler.

Monte edilebilir projeksiyon perdeleri heyetim dinamiklerine bağlı olarak çoklukla tavana yahut duvara monte edilir. Elektrikli ve manuel tipler geri çekilebilir olmasına karşın (kullanımdan sonra korumalarına geri sarılır), sabit çerçeve tipi değildir. Aşağıda bu alt kategoriler hakkında daha fazla detay verilmiştir:

2.1 Elektrikli Projektör Ekranı

Elektrikli projektör ekranı, elektrik motoruyla çalıştırılan profesyonel bir tasarım sunan, en gelişmiş projektör ekranı tipidir. Elektrikli Projektör Perdesi Bu nedenle motorlu projektör perdesi olarak da isimlendirilmektedir. Elektrikli ekranlar tavana yahut duvara monte edilebilir. Kullanılmadığı vakit ekran yüzeyi kasanın içine çekilebilmektedir. Yalnızca bir düğmeye basılarak ekran kullanım için alçaltılabilir; kolaylıkla kasadan çıkar ve ekranınız için aşağıya gerçek sarkar.

Çoğu elektrikli projektör ekranının uzaktan kumandası vardır ve bu da süreçlerini epeyce kolaylaştırır. Ayrıyeten duvar anahtarıyla da denetim edilebilirler. Bu motorlu ekranların kullanımı esnektir ve belli bir düzeye kadar açılacak biçimde ayarlanabilmektedir. Elektrikli projeksiyon perdeleri küçükten çok büyüğe kadar her türlü yerdeki gereksiniminizi karşılayacak boyutlarda mevcuttur. Günümüz hayatının değerli bir kısmını oluşturan uzaktan kumandalar ile elektrikli projektör ekranları açıkça tanınan bir ekran tipidir.

Tüm elektrikli ekranların tavana/duvara monte edilmediğini belirtmekte yarar var. Yerden yükselen kimi projektör ekranları da motorludur. Bu tıp yere kadar yükselen elektrikli ekranlar tıpkı vakitte uzaktan kumanda ile de çalıştırılmaktadır.

2.2 Manuel Projektör Ekranı

Elektrikli projektör ekranı üzere manuel ekran da tavana yahut duvara monte edilebilir. Manuel Projeksiyon PerdesiBu projeksiyon perdesi tipi de kalıcı manada monte edilir. Kullanmak için indirmeniz ve istediğiniz vakit sarmanız kafidir. Manuel projektör ekranı manuel olarak çalıştırılır. Uzaktan kumandası yoktur, bu nedenle yay sistemiyle fizikî olarak aşağı yahut üst çekersiniz.

Uzaktan kumanda seçeneği mevcut olduğunda manüel çalıştırma önlenebilir bir iş olduğundan, neden kimse manüel projektör ekranını tercih etsin ki? Değerli nedenlerden biri maliyettir. Uzaktan kumandalı elektrikli projektör ekranının maliyeti daha fazladır. Ayrıyeten kimi kullanıcılar, tecrübelerle desteklenmese de, elektrikli ekranın motor sisteminin eninde sonunda arızalanacağından korkuyor. Ayrıyeten, ekranlar kalıcı, hareketsiz bir biçimde monte edildiğinden, elektrikli ekranın tartısı daha fazladır, lakin bu pek önemli bir faktör değildir.

2.3 Sabit Çerçeve Projektör Ekranı

Sabit Çerçeve Projektör Ekranı Projektör ekranınızın tıpkı TV ekranınız üzere monte edilmesini ve hiç geri çekilmeden kalıcı olarak uzatılmasını istiyorsanız, gereksiniminiz olan şey sabit çerçeveli bir projektör ekranıdır. Kasanın içine çekilebilen manuel ve elektrikli ekranların bilakis, bir sonraki kullanım için gerekli olana kadar ekran yüzeyi görüş dışında kalacak halde, sabit çerçeveli ekran her vakit yayılır ve açıktır. Aslında, öbür ikisinin kullanıma hazır hale getirilmesi gerektiğinde maruz kaldığı kurcalamaya maruz kalmıyor. Sabit çerçeveli projektör ekranları üst ve aşağı yuvarlanmaz ve ayarlamalar için güç verilmesine yahut mekanik kesimlere sahip olmasına gerek yoktur. Açıktırlar ve o denli kalırlar. Sabit çerçeveli projektör ekranları öteki yerlerde mesken sineması için sıklıkla kullanılsa da Nijerya pazarında pek bulunmuyorlar.

2.4 Sekme Germeli Projektör Ekranları

Ayrıca pazarımızda şimdi çok fazla sekmeli projektör ekranı bulamazsınız, lakin bunların ne olduğunu açıklayalım. Sekme gerdirmeli projektör ekranları, ekranı sıkı bir formda uzatan bir gerdirme sistemine sahip olacak biçimde tasarlanmıştır. Sekme gerdirme özelliği projektör ekranının yanlarından fark edilebilir. Emel, kusursuz düzlüğü elde etmek ve rastgele bir dalga yahut kırışıklığı ortadan kaldırmak için ekranı germektir. Sekme gerdirmenin garanti ettiği eksiksiz düz izleme yüzeyi, yüksek kıymetli dataların yahut grafiklerin yansıtılması üzere, net detayların net bir formda gösterilmesi gereken çok üst seviye ekranlar için değerlidir. Elbette, meskende sekmeli projektör ekranı kurarsanız bu avantaj hala mevcuttur, zira en uygun fotoğraf imgesini elde edersiniz. Sorun maliyettir; sekmeli projektör ekranları, gergin olmayan ekranlardan daha değerlidir.

Projektör Ekranı Boyutları

Projektör perdesi tipini seçmek, perde kullanmak istiyorsanız geçmeniz gereken bir köprüdür. Tekrar de satın almak için hakikat ekran boyutunu belirlemeniz gerekiyor.

Ekranınızı yerleştirmek için mevcut alanın boyutu sınırlayıcı bir faktördür, zira ekranın bu alana sığması yahut kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Bu yüzden gidebileceğiniz sonu ölçmeli ve bundan emin olmalısınız. İzleyicilerin ekrandan ne kadar uzağa oturabileceğini ve projektörü monte etmek için ülkü noktayı düşünmeniz gerektiğinden odanın derinliği de kıymetlidir. Şahsî vücut tercihleri de dikkate alınacaktır. Lakin bir kılavuz olarak genel bir teklif, kapalı oturma noktası ile ekranın yüzeyi ortasındaki aralığa eşit yahut bundan daha küçük bir ekran boyutunun (çapraz) kullanılmasıdır.

Oda alanı, duvar boyutu ve başka ilgili faktörler göz önüne alındığında gerekli ekran boyutunu belirlemek için birtakım hesaplamalar yapılabilir, fakat ortalama bir kullanıcı bu kadar titizlik istemeyecektir.

Projektör ekranı boyutları birden fazla vakit inç cinsinden belirtilir. Yani 96 ekranı 96 inçtir ve bu da 8 fit yahut 2,44 m’ye dönüşür. Ayrıyeten belirtilen ekran boyutlarının çapraz ölçüm olduğunu unutmayın. Ekranın genişliği, ekranın köşegeninin yaklaşık %87’sidir.

Genellikle mevcut ekran boyutlarından kimileri (diyagonal): 60 inç, 72 inç, 96 inç, 120 inç, 140 inç ve 170 inç.

Ekran En Uzunluk Oranı

Ekran en uzunluk oranı, ekranın genişliğinin yüksekliğidir. Kusursuz kare ekrandan (1:1 en-boy oranı), yükseklikten biraz daha fazla genişliğe (4:3) ve yükseklikten çok daha geniş ekranlara (16:10, 16:9 ve 2,35:1) hakikat masraf. Ekranın en uzunluk oranı olduğu üzere projektörlerin de en uzunluk oranı vardır ve Blu-ray oynatıcı, dizüstü bilgisayar vb. girişlerinizin de ekran en uzunluk oranı vardır. Ekranınız ile ona görüntülenen kaynak ortasındaki en uzunluk oranının senkronize edilmesi, nişan almanın yahut harika manzara görüntülemenin hakikat yoludur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu