Projeksiyon cihazı netlik ayarı nasıl yapılır?
Projeksiyon aygıtı Birinci heyetim kelam konusu olduğunda projektörler biraz nazlı olabilir. İmgeyi eşsiz mesken sinemasına çevirmeye çalıştığınızda, çok sayıda değişken nedeniyle baş karıştırıcı olabilir. Lakin, formüllü bir formda ilerleyerek ve her seferinde 1 şeyi değiştirerek, projektörünüzün manzarasını daha etkileyici hale getirebilirsiniz:
- Projektör odağını ayarlayın
- Lenste toz yahut yoğuşma olup olmadığını denetim edin
- Projektörün pozisyonunu ekrana nazaran değiştirin
- Çarpıklık düzeltmesini ayarlayın
- Keskinliği ve/veya çözünürlüğü değiştirin
Bunların hepsi, projektörün imaj kalitesini güzelleştirmenin kolay ve güzel anlaşılan yollarıdır, lakin bu birinci defa oluyorsa, her vakit doğal olmayacaklardır.
Bu sözlerin kimilerinin ne manaya geldiğini yahut bu ayarlardan kimileriyle nasıl oynanacağını otomatik olarak bilmemek olağandır. Aslında, bilmeniz gereken bu detaylar tam olarak bu makalenin geri kalanının konusu.
Projektörün Odağının Ayarlanması
Odak nedir?
Odakla başlamamızın bir nedeni var: Bu, bilhassa de gördüğünüz sorun imgenin bulanık yahut bilinmeyen olmasıysa, projektörünüzün imaj kalitesini ayarlamanın en uygun yerleşik yoludur.
Projeksiyon aygıtı merceğin etrafında fizikî bir odak ayarlama halkası olacaktır ve bu halkanın döndürülmesi merceğin kendisindeki bileşenler ortasındaki aralıkları artırarak ve azaltarak odağı ayarlar.
Bu aralık kayması, mercekten çıkan manzarayı ya daraltır ya da genişletir. Ve bulanıklıkla ilgili meselelerin birden fazla, manzaranın odaklandığı yer ile ekranın bulunduğu yer ortasındaki küçük uyumsuzluklardır.
Elinizi direkt projektörün önüne koyarsanız, bir posta pulundan çok daha büyük olmayan küçük bir dikdörtgen yansıtacaktır. Birçok durumda, beşerler bir projektör ekranına en az 100 inçlik diyagonal bir manzara yansıtmayı sever.
Yani burada hakikaten bariz bir şey oluyor: projektörden uzaklaştıkça manzara büyüyor.
Bunu gündeme getirmemin nedeni, ekranı hareket ettirirseniz ve projektörün önünde çeşitli uzaklıklardan manzaranın uygun görünüp görünmediğini “kontrol ederseniz”, her vakit bir aralık bulacağınızı fark ederseniz, odağı anlamaya yardımcı olur. manzara âlâ görünüyor.
Projektör Odağının Ayarlanması
Ancak, bir Projeksiyon aygıtı kurup açıp, ışık demetinden gelen imgenin düzgün göründüğü o dilimi bulmak için ekranı yakınlaştırıp uzaklaştırma lüksümüz yok. Bunun yerine, kendimize kolay bir suram sağlamak için odaklanmayı kullanıyoruz.
Ekranı istediğiniz yerden başlayın, akabinde yansıtma oranına nazaran çalışacak halde projektörü gereğince uzağa koyun. Projektörü birinci açtığınız vakit, ışık huzmesinin o dilimini imajın güzel göründüğü yerde ileri geri hareket ettirmek için odak halkasını kullandığınız vakittir.
Projeksiyon aygıtı denetimi Lenste Toz yahut Ağırlaşma Denetimi Yapın
Belki de bulanık olan imgenizin tamamı değil, yalnızca küçük bir kısmıdır. Gördüğünüz imajın bir kısmı odaktaysa ve hakikat görünüyorsa, lakin imajın öteki kısımları bulanıksa yahut imajın tamamı, odağı çevirmenize bile müsaade vermeyecek kadar bulanık/bulanıksa, bu bir projektörün merceği ile ilgili sorun.
Sonuçta ışık oradan geliyor, yani burada toz toplayan yağlı parmak izleri varsa, bu ışık huzmesini engelleyecek ve bozulmaya yol açacaktır. Farklı şeyler bu çeşit bir sıkıntıya neden olabilir. En yaygın olanı, üstte bahsedildiği üzere lens üzerinde toz birikmesine yol açan parmak izleridir.
Bununla birlikte, bir müddettir orada duran bir projektör için, toz vakitle parmak izlerinin yardımı olmadan merceğin üzerine gelmiş olabilir. Projektör demonte edilmişse, merceğin içinde probleme neden olan toz olabilir, lakin bu çok daha azdır.
Ekrana Nazaran Projektörün Konumlandırmasını Değiştirme
Görüntüyü sabitlemek için yerleşik odak düğmesini zati kullanmayı denediğinizi ve projektör merceğinde toz, parmak izi vb. olup olmadığını denetim ettiğinizi varsayarsak, artık projektör yerleşimini düşünmeye başlamanın vakti geldi.
Odak düğmesi, projektör imajının ekrana olan uzaklıkla sadece birkaç inç uyumsuz olduğu problemleri gidermek için tasarlanmıştır, fakat projektör yerleştirme sırasında olduğundan çok daha fazla kapalıysa, onu taşımayı düşünmenin vakti gelmiştir.
Projeksiyon aygıtı Kilit Taşı Düzeltmesini Ayarlayın
Görüntüyü üstteki sistemlerden rastgele biriyle odakladıktan sonra, projektörün manzara kalitesini güzelleştirmek için yapmanız gereken öbür bir değişiklik kategorisi daha vardır: yansıtılan ışığın manzara sürece tarafındaki değişiklikler.
Çarpıklık düzeltmesinin iki çeşidi dikey ve yataydır. Bu yüzden hangisiyle oynamanız gerektiğini belirleyerek başlayın. Üstte tartışıldığı üzere, projektörü ekranın merkez sınırına monte ederken işleri karıştırmak zordur, fakat sağ merkez çizgisi noktasını engelleyen bir duman detektörünüz yahut öbür bir tavan özelliğiniz olabilir.
Projeksiyon aygıtı Keskinliği ve/veya Çözünürlüğü Değiştirin
Son olarak, üsttekilerin tümü aslında denetim edildiğinde yahut üzerinde çalışıldığında manzarada arama yapmak için oynayabileceğiniz birkaç özellik daha vardır.
Keskinlik
Bir imajın netliğini ve kontrastını tanımlayan bir terim olan sertlik, ekseriyetle menülerde ayarlayabileceğiniz bir ayardır.
Görüntünün çok solgun yahut çok canlı görünmesiyle ilgili meseleleri denemek ve gidermek için bunu kullanabilirsiniz. Bir sahnenin renkleri size “yanlış” geliyorsa, sertliği ayarlamak da bunu denetim altına almanıza yardımcı olabilir.
Çözünürlük
Projeksiyon aygıtı muhakkak bir çözünürlükte yansıtmak üzere tasarlanacaktır, lakin bir bilgisayardan HDMI yoluyla görüntü gönderiyorsanız, bilgisayarın imajın boyutunu bilmesi gerektiğini bildiğinden emin olmanız gerekir.
Bilgisayarınızın ekran idaresi ayarlarına girerek, bilgisayarın amaç çözünürlüğü anladığını doğrulayabilir ve yanlış bedel varsa değiştirebilirsiniz.
Diğer aygıtların birçok otomatik olarak görüntüleme aygıtına (bizim durumumuzda bir projektör) mümkün olan en yüksek çözünürlüğü verecektir.