Kablosuz Mikrofon Sistemi Nasıl Seçilir?
Ayaklarınızın etrafındaki tüm mikrofon kablolarından bıktınız mı? Mükemmel bir kablosuz mikrofon sistemi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmenize yardımcı olmak için bu kılavuzu bir ortaya getirdik. Hususta büsbütün yeniyseniz ya da yalnızca daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, yanınızdayız!
Kablosuz Mikrofon Sistemi Nedir?
Kablosuz mikrofon sistemi, standart kablolu mikrofonun yaptığı üzere ses kaynağını güçlendirir ve iletir; fakat kablosuz bir sistem, kablosuz olma avantajını sunar; bu da sahnede daha az karışıklık ve daha fazla hareket özgürlüğü manasına gelir. Bu, kablonun belirlediği bir noktaya yahut aralığa sabitlenmek istemeyen sanatkarlar için çok değerli olabilir.
Analog mu Dijital mi?
Kablosuz Mikrofon Sistemleri hem dijital hem de analog formlarda mevcuttur ve her birinin kendi artıları ve eksileri vardır.
Analog Sistemler
Analog kablosuz sistemler ekseriyetle dijital muadillerine nazaran daha ucuzdur. Dijital sistemlere kıyasla daha yüksek bant genişliği kullanılabilirliği nedeniyle çoklukla tıpkı pozisyonda çok sayıda analog sistem ve kanalı çalıştırabilirsiniz.
Analog sistemin sunduğu potansiyel olarak büyük avantajlardan biri, sırf sizin ve kanallarınız için belli bir bant genişliği ayıran, diğer hiç kimsenin bağlanmayacağını, müdahale etmeyeceğini yahut dinlemeyeceğini garanti eden özel bir lisans için başvurabilmenizdir. yerlerde neredeyse büsbütün analog sistemler kullanılıyor lakin bu herkes için geçerli olmayabilir.
Dijital Sistemler
Dijital kablosuz sistemler biraz daha kıymetlidir lakin çoklukla daha düşük bir sinyal-gürültü oranı sunar, bu da analog benzerlerinin birçoklarına nazaran daha pak, daha net bir iletim manasına gelir. Ayrıyeten daha geniş bir frekans aralığına sahiptirler, bu nedenle bas yahut synth üzere çok düşük frekanslı bir enstrüman çalıyorsanız, dijital bir sistem bunu daha tesirli bir formda yakalamanıza yardımcı olabilir.
Diğer bir yarar ise, dijital sistemin pil ömrünün, daha düşük güçlü bir verici kullanıldığından ekseriyetle daha uzun olmasıdır; bu da %40’a kadar daha uzun pil ömrü manasına gelebilir.
Dijital sistemler de çoklukla lisanssızdır, bu da çözülmesi gereken bir şeyin daha az olduğu manasına gelir. Bununla birlikte, birden fazla kablosuz sistem, Wi-Fi ile tıpkı 2,4 GHz frekans bant genişliğini kullanır; bu, muhtemelen tıpkı anda azamî 3 yahut 4 sistemi çalıştırabileceğiniz manasına gelir; bu, kurulumunuzun boyutuna bağlı olarak sorun olabilir.
Ayrıca standart bir mikrofonun XLR çıkışına takabileceğiniz kablosuz dijital vericiler alabileceğinizi de belirtmekte yarar var. Bu, mevcut kurulumunuza uygun bir şey bulabileceğiniz ve böylelikle favori mikrofonunuzu kullanmaya devam edebileceğiniz manasına gelir!
Hangi Özellikler Fiyatı ve Kaliteyi Tesirler?
Kapsül Kalitesi
Basitçe söylemek gerekirse, mikrofonun kapsülü sesin yakalanmasından sorumlu olan kısımdır. Tipik olarak, kapsül ne kadar düzgün olursa, mikrofon da o kadar şeffaf olur ve bu da daha net bir ses ve daha pak kayıt sağlar.
Kapsüllerin iki ana çeşidi vardır: dinamik ve ağırlaştırıcı. Bunları bu kılavuzun ilerleyen kısımlarında daha detaylı olarak ele alacağız! Kapsüllerde çoklukla kablolu versiyonun kablosuz muadili bulunur; bu, favori bir kablolu mikrofonunuz varsa, büyük olasılıkla kablosuz bir versiyonu da bulunacağı manasına gelir; bu nedenle, kablosuz yahut kablosuz mikrofonun rahatlığından ödün vermek zorunda kalmazsınız. tercih ettiğiniz kablolu mikrofonun sesi!
Kanal Sayısı
Kurulumunuzda kaç tane kanala gereksiniminiz olacağını düşünmeye paha; kendinize sorun, tıpkı anda kaç mikrofon bağlamam gerekecek?
Analog ve dijital sistemler ortasındaki birkaç ödünleşimi tartıştık, lakin analog sistemler ekseriyetle daha fazla kanal sunar, bu da bir artıdır. Koro üzere büyük bir küme için bir sistem planlıyorsanız analog rotayı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir konferansta konuşuyorsanız ve sırf siz konuşuyorsanız, çok fazla kanala gereksiniminiz olmayabilir ve dijital seçeneği tercih edebilirsiniz. Her şey uygulamanızın ve ortamınızın talep ettiği şeyle ilgilidir.
Sıkıştırıcı
Sıkıştırma, FM radyonun hudutlu dinamik aralığına ahenk sağlamak için tüm analog kablosuz sistemlerde gerçekleşen bir süreçtir. Süreç, ismini çıkışta tam dinamik aralık sinyali elde etmek için gerçekleşen sıkıştırma ve genişletme süreçlerinden alır.
Daha güzel sıkıştırma, daha güzel ses kalitesi manasına gelir. Sıkıştırma süreci ses sinyalinizin bozulmasına yol açabilir, lakin daha yüksek kaliteli bileşenlere sahip daha güzel analog ünitelerde bu ekseriyetle fark edilmez. Daha ucuz ünitelerde sorun olabilir, münasebetiyle analog bir sistem satın almayı düşünüyorsanız bu bileşen dikkate almanız gereken bir şeydir.
Örneğin bir gitaristseniz tonunuzu korumak için amfi, pedallar, kablolar, güç kaynağı vb. üzere kurulumunuzun öteki taraflarını seçmek için saatler harcayabilirsiniz. Sinyalinizi kalitesiz bir sıkıştırıcı aracılığıyla göndererek tüm bunları mahvetmek çok yazık olur.
Ekran
Kablosuz bir sistemin tahminen de her vakit en çok dikkate alınan ögesi olmasa da, değerli bilgilerin görüntülenmesi için düzgün bir geriden aydınlatmalı ekran çok işe yarayabilir. Kullanım sırasında gönül rahatlığı sağlamak için sistemin pil ömrü yahut AF (sinyal gücü) üzere kıymetli bilgileri anında denetim etmek isteyebilirsiniz; bu nedenle, sisteminizde yeterli bir ekran istediğiniz bir şey olabilir.
Gecikme
Gecikme, mikrofonunuzun kaynağını yakalaması, bunu vericiye, akabinde alıcıya ve oradan da hoparlörlerinize/monitörlerinize göndermesi için geçen süreyi tabir eder. Ülkü olarak tüm bu sürecin olabildiğince süratli olmasını istersiniz.
Gecikmeyi mümkün olduğu kadar azaltmak çok kıymetlidir, zira şayet seyirci tarafından fark edilirse performansı büsbütün mahvedebilir; vokallerden gitarlara kadar bir performansın tüm istikametlerinin mümkün olduğunca vaktinde ve senkronize olmasını istiyorsunuz!
Verici ve alıcı buradaki iki temel bileşendir ve ne kadar çok yatırım yaparsanız gecikme problemleriyle müsabaka olasılığınız o kadar azalır. Dijital sistemler daha güzel gecikme müddetine sahiptir ve bu da size daha sıkı, daha hakikat karşılık verir. Örneğin bir gitaristseniz, bu çok kıymetlidir, zira anında atak yapmak isteyeceksiniz, lakin vakit ayırabileceğiniz öbür ses kaynağı olmayan bir konferansta konuşuyorsanız, bu o kadar da sıkıntı olmayabilir. biraz gecikme olması büyük sorun.
Otomatik Kurulum
Başka birinin kullandığı yakındaki diğer bir sistemle tıpkı bant genişliğine bağlanmadığınızdan emin olmanız kıymetlidir. Kimi kablosuz mikrofon sistemleri, en az parazite sahip bant genişliğini bulmak için kanal kontağınızı otomatik tarama ve ayarlama seçeneğine sahiptir. Bu, vakitten ve zahmetten tasarruf etmenizi sağlayan sahiden faydalı bir özellik olabilir; bu nedenle, bu yardımcı programı sunabilecek bir sisteme yatırım yapmayı düşünmeye paha olabilir.
Menzil
Tüm sistemler, kısa aralardan yüzlerce feet’e kadar değişen farklı bir iletim aralığına sahip olacaktır. Sisteminizden ne kadar uzakta olmanız gerektiğini düşünmeye ve inançta olmak için biraz daha fazla aralık eklemeye bedel. Sahnede çok fazla hareket eden biri misiniz? – örneğin daha geniş menzile sahip bir sistemi düşünmek yararlı olabilir. Sıklıkla önerilen âlâ bir temel kural, gerekli aralığınız olduğunu düşündüğünüz şeyi alıp iki katına çıkarmaktır. Bir sistemin aralığı ekseriyetle fiyatına yansır, bu nedenle sizinkini seçerken dikkate almanız gereken bir şeydir.
Kaliteli Malzeme
Bu söz epeyce açıklayıcı; kablosuz sistemin bileşenleri için daha düzgün yapı kalitesi ve koruma, bunların kullanım ve seyahat nedeniyle hasara karşı çok daha az hassas olacağı manasına gelir, bu da tamir yahut değiştirme için daha az para harcanması manasına gelir. Elbette, daha düzgün koruma materyalleri (plastiklere kıyasla metaller gibi) ekseriyetle daha yüksek bir fiyatla sonuçlanır, fakat çoklukla yola çıkacak sağlam ve muteber bir şey için para ödemeye paha. Daha ucuz bir seçenek satın alarak paradan tasarruf edebilirsiniz, lakin kolaylıkla kırılan ucuz bir şasi nedeniyle değiştirilmesi gerekiyorsa, bir kere daha para harcamak zorunda kalacaksınız.