Haberler

PROJEKTÖR TAVANA NASIL MONTE EDİLİR

PROJEKTÖR TAVANA NASIL MONTE EDİLİR

Projektör çoklukla tavanda kullanılır. Beşerler mesken sineması projektörlerini hayal ettiklerinde çoklukla bunların tavana montajlı olduğunu düşünürler. Bunun güzel bir nedeni var. Projektörünüzü tavanınıza monte etmeniz, mesken sinema alanınıza daha parlak ve profesyonel bir görünüm kazandıracaktır. Ayrıyeten medya odanızda yerden tasarruf etmenin ve ekipmanınızı müdafaanın en uygun yoludur.

Projektör tavan montajı kullanırken ekran boyutunuz ve oda boyutunun yanı sıra projektörünüzün özel yansıtma arası ve dikey uzaklığı üzere bir dizi ölçümü dikkate almanız gerekir. Gereğince sağlam bir montaj kesimi satın almak için projektörünüzün boyutunu da dikkate almanız gerekir. Bu ölçümler, ne cins bir projektör montajı alacağınızı ve onu nereye yerleştireceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.
Gelecek yıllar boyunca TV ve sinema izlemenin keyfini çıkarabilmeniz için montaj modülünü gerçek halde kurduğunuzdan emin olmak hedefiyle projektörün tavana nasıl monte edileceğini öğrenmek için bu kılavuzu kullanın.

Neden Tavana Montajlı Projektör?

Tavana montajlı bir projektör kullanmak, istediğiniz manzara boyutunu elde etmek için montajı istediğiniz yere yerleştirebileceğinizden yansıtma oranını/mesafesini ayarlamayı kolaylaştırır. Tavana monte projektör tıpkı vakitte onu yoldan geçen insanların yolundan uzak meblağ. Tavana takıldığında projektör yerinden çıkamaz yahut daha berbatı devrilemez! Olağan bir yansıtmalı projektörünüz varsa, onu tavana monte etmek mantıklı olacaktır.

Projektör Tavan Montaj Çeşitleri

Tavan üstü montaj kesimleri, tavan altı montaj kesimleri ve projektör asansörleri olmak üzere üç tip projektör tavan montajı vardır. Sahip olduğunuz tavan tipi ve satın aldığınız projektör, ne cins bir tavan montajına gereksiniminiz olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Tavan Üstü Projektör Montaj Parçaları

Adından da anlaşılacağı üzere, tavan üstü projektör montaj modüllerinin çapaları tavan çizgisinin üzerindedir. Bunlar çoklukla büyük, ağır projektörler için kullanılır, zira üstteki tavan montaj kesimleri size daha inançlı bir yerleşim sağlar. Tavan üstü projektör montaj modülleri ekseriyetle 2×4 tahtalarla yahut katlar ortasındaki boşlukta yahut asma tavan döşemelerinin üzerindeki öteki yapısal dayanaklarla desteklenir.

Tavan Projektör Montajlarının Altında

Tavan altı projektör montaj kesimlerinin çapaları tavanın alt tarafında bulunur. Bunlar en uygun formda daha küçük yahut daha hafif projektörler için kullanılır. Alttaki tavan montaj kesimleri, inançlı bir formda sabitlendiklerinden emin olmak için tavan kirişine monte edilmelidir.

Projektör Asansörleri

Projektör asansörü, projektörü yerinde tutan ve kullanılmadığında tavana çekilebilen bir raftır. Bu motorlu montaj kesimleri tavanın üzerinde konumlandırılır ve bir düğmeye basıldığında yahut bir anahtarın çevrilmesiyle alçalır. Ayrıyeten projektörü açtığınızda aşağı inmek yahut üst çıkmak için 12V tetikleyici aracılığıyla projektöre de bağlanabilirler.

Projektör Tavana Nasıl Monte Edilir

Uyarı: Tavana montajlı bir projektör kurmadan evvel montajın projektörünüzün yükünü ve boyutunu destekleyecek formda derecelendirildiğinden emin olun.

Gereksiniminiz Olan Şeyler

  • Projektör
  • Montaj Kiti
  • Merdiven yahut Basamaklı Merdiven
  • Delmek
  • Tornavida
  • Anahtar yahut Allen Anahtarı (bağlantı noktasına bağlı olarak)
  • Şerit Ölçer
  • Kalem

1. Adım: Projektörünüzün ekranınıza nazaran pozisyonunu belirleyin

Öncelikle projektör ekranınızı ve projektörünüzü nereye pozisyonlandırmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Projektör ekranınızı nereye yerleştireceğiniz konusunda detaylı bilgi veren bir konut sinemasının nasıl tasarlanacağı konusunda bu kılavuzu kullanabilirsiniz.

Projektörün Atış Aralığını Belirleyin

Projektör ile ekran ortasındaki yansıtma arasının kâfi olduğundan emin olun. Projektör yansıtma uzaklığı, projektörün sinema ekranından ne kadar uzakta olabileceğini ve sineması net odaklı bir imgeyle doldurabileceğini söyler. Görüntü ışınlayıcının gerçek yere monte edilip edilmediğini belirlemenize yardımcı olması için bu projeksiyon hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

Projektörün Dikey Ofsetini Belirleme

Dikey ofset, projektörden gelen ışığın ekranda manzara oluşturmak için uygun açıda parlamasını sağlayacak biçimde projektörün ne kadar yüksek yahut alçak yerleştirilmesi gerektiğidir. Dikey ofset yüzde olarak görüntülenecektir ve ekseriyetle mercek kaydırma altındaki teknik özelliklerde bulunabilir. Ofset müspet ya da negatif olabilir. Müspet ofset, manzaranın merceğin üzerine yansıtılacağı, negatif ofsetin ise altına yansıtılacağı manasına gelir.

%0 Dikey Manzara Ofsetine Sahip Projektör
%50 Dikey Manzara Ofsetine Sahip Projektör

Örnek olarak projektörümüzün dikey lens kaydırması -%96,3 ile +%96,3 ortasındadır. Bu, projektörün yüksekliğinin ekranın alt kısmının %96,3 üzerinde yahut üst kısmının altında olabileceği manasına gelir. Lensin ekranın merkezinin ne kadar üstünde yahut altında olması gerektiğini belirlemenize yardımcı olması için bu formülü kullanabilirsiniz. Ekranın toplam yüksekliği x ofset yüzdesi = merceğin ekranın merkezinin üstünde/altındaki aralığı. Çok yüksek tavanlara gereksiniminiz varsa projektörün pozisyonunu uygun yüksekliğe düşüren bir boru olan uzatma kolonlarını kullanabilirsiniz.

Projektör Ekranınızın Merkez Çizgisini Bulun

Sinema ekranını yerleştirdiğinizde, duvar ile ekranın kenarı ortasındaki arayı artı ekranın genişliğinin yarısını ölçün. Artık bu ölçümü, orjinal olarak ölçtüğünüz duvarın başka ucundan ölçülen, projektörünüzün gitmesini istediğiniz tavanda işaretleyin.

Projektörünüzde yatay lens kaydırma özelliği varsa, projektör montaj kesimini merkez sınırının soluna yahut sağına hareket ettirmenize imkan sağlayacağından, merkez çizgisinin tam üzerine yerleştirmenize gerek kalmayacaktır.

Dikkate Alınması Gereken Öteki Şeyler

  • Projektörünüzün ışınının rastgele bir fan, ışık yahut tavandan sarkan rastgele bir şey tarafından engellenmediğinden emin olun.
  • Kabloları gizlemeyi mümkün olduğunca kolaylaştırmak için onu duvara yakın bir yere yerleştirmeye çalışın.
  • Projektörünüzün fanı gürültülü taraftaysa, projektörün direkt oturma alanının üzerine yerleştirilmesini istemeyebilirsiniz.
  • Projektörünüzü nereye monte edeceğinizi seçerken işaretleyicinizi tavan kirişi boyunca yerleştirdiğinizden emin olmanız kıymetlidir. Yerini bulmak için sağlam bir ses duyana kadar parmak eklemlerinizi kullanarak tavana yavaşça vurun. Montajı bir kirişe takarak çok daha inançlı bir montaj elde edersiniz. İki kiriş ortasına 2×4 üzere bir takviye eklemek için “engelleme” prosedürünü de kullanabilir ve muhakkak, istenen pozisyonda kiriş yoksa projektör montajınızı bu “bloğa” takabilirsiniz.
  • Ekranda sıcak nokta oluşmasını önlemek için projektörünüzün gereğince geriye yerleştirildiğinden emin olun

2. Adım: Montaj modülünü projektöre takın

Projektörünüzü alın, dikkatlice aksi çevirin. Endişelenmeyin, projektörler baş aşağı monte edilecek formda üretilmiştir.
Montaj braketini, montaj modülüyle birlikte gelen talimatlara nazaran gevşek bir halde takın.
Mümkün olan her yerde braketi lensle birebir hizada olacak halde konumlandırın.
Montaj aparatınız direkt tavana takılabileceği üzere, istenilen uzunlukta bir uzatma sütunu kullanılarak daha sonra tavan plakasına da takılabilir.

Konumdan şad olduğunuzda braketi inançlı bir biçimde sabitleyin. Merceği braket ile tıpkı hizaya getiremiyorsanız, merceğin ekranla ortalanması için tavana monte ederken bu arayı dengelediğinizden emin olun.
Artık braket yerindeyken, projektör üzerinde nereye yerleştirildiğine dikkat edin ve projektör ekranının merkez çizgisi boyunca kalması ve böylelikle çıkıntı yapmaması için tavanda nereye monte edilmesi gerektiği konusunda küçük ayarlamalar yapın. rastgele bir duvara çok yakın.

3. Adım: Montaj modülünü tavana takın

Montaj braketinizin hala tavan kirişi boyunca monte edilebildiğinden emin olun ve vida deliklerinizin gitmesi gereken yerlere kimi işaretler yapın. Artık her vida için bir ön delik açmak için bir matkap kullanın. Daha sonra montaj braketini tavana inançlı bir biçimde sabitleyin. Braketin talimatlarına nazaran yanlışsız ölçüde uygun vidalar kullandığınızdan emin olun.

Etrafında kıpırdatmaya çalışarak tavana inançlı bir halde sabitlendiğini denetim edin.
Bu kademede projektörü alıp dikkatlice braketin üzerine yerleştirin ve pozisyonundan mutlu olup olmadığınızı denetim edin.
Daha ağır projektörlerde, düşmediğinden emin olmak için ikinci bir kişinin projektörü tutması yeterli bir fikirdir.

4. Adım: Projektörünüzü kablolama

Tavanınıza projektörün yanına bir elektrik prizi ve kablolar taktıysanız, bunu takıp sinemaların keyfini çıkarabilirsiniz.
Priz takılı değilse projektöre ulaşacak kadar uzun bir kabloya sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Güç kablosunun uzatılması gerekebilir.

Muhtemelen tavana monte projektörünüzden medya oynatıcınıza yahut konut sineması alıcınıza bir HDMI kablosu bağlamanız gerekecektir. Kablolarınızın ne kadar uzun olması gerektiğini belirleyin, lakin ekstra uzunluğa sahip olduğunuzdan emin olun. Kabloları projektörden görüntü kaynağınıza kadar düz bir çizgide yönlendirmeyeceğinizi, hasebiyle gereksinim duyacağınız ek kabloları da hesaba katmak isteyeceğinizi unutmayın.

25 ft’den fazla HDMI kablosu çalıştırmanız gerekiyorsa, bir HDMI sinyal genişletici almanız gerekebilir; zira bu, zayıflama nedeniyle sinyal kalitesinde bir bozulma görmeden kullanabileceğiniz azamî uzunluktur.
Duvarın tabanı boyunca dekoratif kanallar kullanarak kabloları gizleyebilirsiniz yahut teknik bilginiz varsa kabloları tavandan ve duvarların gerisinden geçirebilirsiniz.

5. Adım: Projektörünüzü hizalama

Artık tavana monte projektörünüzü kurduğunuza nazaran imgeyi ekranla hizalamanız gerekecek.
Projektörünüzü ve ekranı hizalamak için büyük olasılıkla yakınlaştırmayı ayarlamanız ve projektörün kendisine odaklanmanız gerekecektir. Yansıtılan fotoğraf çarpıksa projektörün montaj modülündeki dönüşünü, eğimini ve sapmasını ayarlamanız gerekecektir.

Görüntüyü projektör ekranınıza ortalamak için yatay ve dikey mercek kaydırmayı kullanabilirsiniz
Daha fazla yardıma gereksiniminiz varsa projektörün nasıl hizalanacağına ait bu detaylı kılavuzu takip edebilirsiniz.

Pekala ya önünüzde bir kiriş ya da vantilatör varsa?

Tavanınızda projektörün sinema ekranının merkeziyle hizalanmasını engelleyen bir şey varsa endişelenmeyin. Çabucak çabucak tüm kaliteli projektörlerde belli seviyede yatay mercek kaydırma bulunur. Bu, dikdörtgen bir manzara oluştururken projektörü projeksiyon yüzeyinin ekseni dışında konumlandırmanıza imkan tanır.

Projektörün Tavana Montajında Sorun.

Projektörün açılması için bir güç kaynağına ve içeriği göstermesi için ona bağlı bir medya oynatıcısına muhtaçlığı vardır. Sorun şu ki, birçok insan projektörün yerleştirileceği tavanda bir güç kaynağına sahip değil. Ve şayet kendi DIY medya odanızı oluşturuyorsanız, HDMI kablolarını ve güç kablolarını geçirmek için döşeme tahtalarını sökmek yahut tavanınızda delik açmak istemeyeceksiniz.

Biraz dekoratif kanal ve biraz mekansal fikirle kabloları hayli kolay bir biçimde gizleyebilirsiniz. Projektörünüzü tavana monte etmek istemiyorsanız odanın art tarafında bir raf kullanmayı düşünebilirsiniz. Alternatif olarak, olağan yansıtma aralı bir projektör almak yerine direkt sinema ekranının altına yerleştirilen ultra kısa uzaklıklı bir projektör satın alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu