Drone’larda Engellerden Kaçınma (Yeni Başlayanlar İçin Açıkladık)
Engellerden kaçınma sistemleri günümüzde birden fazla dron modelinde mevcuttur. Drone’ların uçması birçok riski beraberinde getirir ve mahzurlar de bu ana risk kaynaklarından biridir. Bunun nedeni, drone’ların doğal olarak kırılgan ve hafif olmaları ve münasebetiyle darbelerden kaynaklanan hasarlara karşı daha yatkın olmalarıdır. Bu, bütçelenmemiş tamirlere yol açabilir. Birtakım maniler sizi şaşırtabilir ve bu nedenle onlardan kaçınmak bazen sıkıntı olabilir.
Günümüzde birden fazla drone, kızılötesi sensörler, stereo görüş sensörleri, ultrasonik sensörler ve GPS üzere teknolojilerin sağladığı manilerden kaçınma sistemine sahiptir. Bu sensörler, drone’nun çarpışmaları önlemek gayesiyle uçuş yolundaki pürüzleri algılayıp bunlardan kaçınmasını sağlamak için birlikte çalışır.
Bu yazıda etkileyici mahzurlardan kaçınma özelliklerini tartışacağım. Manilerden kaçınmanın ne olduğu, nasıl çalıştığı ve yararları hakkında her şeyi öğrenmeye hazır olun. Ayrıyeten size mahzurlardan kaçınma özelliğine sahip olmayan ve sahip olan drone’ların bir listesini de göstereceğim. Bu kusursuz bir okumadır ve bilhassa dronları seviyorsanız.
Pürüzlerden kaçınma nedir?
Engellerden kaçınma, birçok drone da dahil olmak üzere daha gelişmiş dronelarda bulunan bir güvenlik özelliğidir. Bu özellik, drone’ların çevreyi taramasına ve rotaları üzerindeki rastgele bir manisi gerçek vakitli olarak tespit etmesine imkan tanıyor. Uçağınız pürüzü tespit ettiğinde çabucak pürüzden kaçınarak reaksiyon verir.
Bu robotik özellik, çok yüksekten uçmadıkları için küçük drone’larda bilhassa kıymetlidir ve bu nedenle yollarında maniler bulma riski daha yüksektir. Bununla birlikte, daha büyük olanların birden fazla bile bu özelliğe sahiptir. Mahzurlardan kaçınma teknolojisi ile dronunuz inançlı bir formda uçacak ve siz de itimatla uçabilirsiniz.
Engellerden kaçınma teknolojisinin ana ögelerinden biri hassasiyettir. Drone’un birkaç santimetre uzaklıktaki bir mahzuru tespit etmesini sağlar ve GPS’in etraftan haberdar olmasını gerektirmez. Bu, drone’nuz yüksek süratte çalışırken bile birtakım pozisyonlandırma bilgilerinin sağlandığı manasına gelir.
Pürüzlerden kaçınma nasıl çalışır?
Engellerden kaçınma konusuna dalmadan evvel bu teknolojinin nasıl çalıştığını anlamak çok kıymetlidir. Pürüzlerden kaçınma teknolojisi, dronun mahzurlardan kaçınmasını sağlamak için hepsi birlikte çalışan çeşitli teknolojileri birleştirir. İşte Çarpışmayı önlemeyi mümkün kılan teknolojiler.
1- Sensör Füzyonu – Bu, çeşitli sensörlerden gelen bilgilerin tek bir platformda birleştirilmesidir. Tek bir sensörün hesaplayamayacağı bir şeyi tespit etmek için yapılır. Sensör füzyonu tıpkı vakitte çoklu duyusal bilgi füzyonu olarak da bilinir ve bilgi füzyonunun bir alt kısmıdır.
Bu tıp füzyon, yüksek hassasiyetle çalışan drone’larda en düzgün biçimde uygulanabilir. Bu sensörlerin birleşimi, algoritmalardan ve pürüz tespit yazılımından sorumlu uçuş kontrolörüne bilgi geri bildirimi vermektir.
2- SLAM – Eşzamanlı Yerelleştirme ve Haritalama, pürüzlerden kaçınma teknolojisinin bir öteki kritik tarafıdır. Sırf uçaklara takılan sistemlerle sonlu değil. Bir drone, etrafını SLAM aracılığıyla haritalar ve kendisini harita içinde hakikat bir biçimde konumlandırır.
Ancak haritalama süratli bir biçimde gerçekleşmiyor. SLAM, hafızasında evvelden var olan bir etraf haritası oluşturduğunda, uçağınız haritalanan alan boyunca hareket ettikçe bunu hassaslaştırır.
Doğruluk bu açıdan en büyük zorluklardan biridir. Drone hareket ederken dikkatli ve dengeli bir halde ölçüm yapılması gerekir.
SLAM, yolu boyunca hareket eden drone’un çıkardığı her türlü gürültüyü kaydetmelidir. Birçok drone modelindeki mahzurlardan kaçınma teknolojilerinin birçok SLAM’i içerir ve monoküler görme de bu teknolojilerden biridir.
3- Mahzurlardan Kaçınma Algoritmaları – Pürüzlerden kaçınmak için bilgi hesaplamasında tüm faal sensörlerin takip ettiği bir süreç yahut kılavuzdur. Algoritma, motorlu ve sabit objelerin algılama meselelerinin çözüldüğü bir dizi adım adım öğretici yahut formülden oluşur. Drone’ların sensörlerinin ve sistemlerinin aktifliği algoritmaya bağlıdır ve bu nedenle drone’un çarpmasını yahut uçuş yanılgılarını önlemek için kusurlu yahut berbat yazılmış olmamalıdır.
4- Uçuş kontrolörü – Bu kısım, bilhassa tespit edilen objeler olmak üzere manilerden kaçınma datalarını alan kısımdır. Bu, sensörlerin çevreyi tarayıp haritalandırmasından sonra gelir ve buradan uçuş kontrolörü Çarpışma tedbire algoritmasını denetim eder.
Verilerin yorumlanmasına bağlı olarak kontrolör drone’u uçmaya yönlendirir. Uçuş talimatları mahzurun üstünden, altından uçabilir, pürüzün önünde durabilir yahut havada asılı kalabilir.
5- Objeleri Takip Etme ve Takip Etme Sensörleri – Bunlar, sorumluluğu drone’un yolu üzerindeki objeleri tespit etmek olan sensörlerdir. Farklı bir formda, objeleri tespit etmenin yanı sıra öbür şeylerin yanı sıra araçları, hayvanları, insanları da tespit etmek için tasarlandılar.
Tüm bu teknolojilerin birleşimi rekabetçi bir manilerden kaçınma sistemi oluşturur. Birçok drone, bu teknolojiyi kullanarak birden fazla objeyi tanıyabiliyor ve takip edebiliyor. Teknolojileri ayrıyeten insanları, araçları, hayvanları ve hareket halindeki başka şeyleri tespit etmek için de kullanabilirsiniz.
Engellerden kaçınmanın nasıl çalıştığına dair açıklamamız, mahzurlardan kaçınmada kullanılan sensörleri tartışmadan tamamlanmış sayılmaz. Sensörler çok sayıdadır lakin hepsi tüm drone üreticileri tarafından her yerde kullanılmamaktadır. Bunları daha uygun anlamak için birincil sensörlere bakalım; burada sensörlerin her biri hakkında kısa bir tartışma bulunmaktadır.
Mahzurlardan kaçınma sensörlerinin türleri
1- Ultrasonik sensör – Bu sensörler obje algılama gayesiyle kullanılır ve yüksek frekanslı ses çıkararak çalışır. Bundan sonra sensör, çevreyi haritalandırmak için iletilen sesin geri yankılanması için geçen süreyi izler. Bu sensörlerde iki adet açıklık bulunmaktadır; biri yüksek frekanslı sesi göndermek, oburu ise yankılanan sesi almak içindir.
2- Stereo Görüş – Drone’un pürüzlerden kaçmasını sağlayan sensörlerdir ve insan görüşünde bulunan 3 boyutlu algılama yeteneği üzere fonksiyon görür. Bu sensörün sonuçları, tanımladığı karşılık gelen piksellerin sayısına bağlıdır: ne kadar çok piksel olursa, sonuç o kadar yeterli olur.
3- Uçuş Mühleti Sensörleri – Bunlar başka sensörlerin bilakis daha fazla bileşenden oluşur ve çarpışmayı tedbire hedeflidir. Sensör öğelerinden kimileri lensi, arayüzü, sensörü ve ışık kaynağını içerir. Bu sensör, her imaj için birebir anda ağır bilgiler yakalayabiliyor. Hasebiyle bu hayli süratli olduğu ve yüksek kare suratlarına sahip olduğu manasına gelir.
Bu sensörlerin bağımsız olarak derinliği yakalama yeteneği, drone’nun mahzurlardan kaçınmasını kolaylaştırır. Bu sensörlerle ilgili bir öbür gerçek de hakikat kameralara sahip olmalarıdır. TOF sensörleri hiçbir objeyi dışarıda bırakmadan tüm alanı aydınlatarak çalışır. Bunu bir darbe yahut dengeli bir dalga ışık kaynağı kullanarak ve yansıyan ışığı gözlemleyerek yaparlar.
4- Kızılötesi Mahzur algılama sensörü – Bu sensör kızılötesi yansıma prensibini kullanır. Mahzurları tespit etmesine yardımcı olan da bu prensiptir. IR sensörü bir kızılötesi alıcı, verici ve bir potansiyometreden oluşur. Kızılötesi ışın yayıldığı uzaklığa nazaran zayıflayacak ve sonunda yok olacaktır. Lakin rastgele bir mani olmadığında bu gerçekleşir. Bir pürüz varsa kızılötesi ışın kızılötesi alıcıya geri yansır.
Bazen görünür ışık, IR sensörünü karıştırabilir ve bu durum, muhakkak kızılötesi frekanslara sahip kızılötesi dedektörler kullanılarak önlenebilir.
5- LIDAR – Bu tip sensörler objeleri algılar ve aralıklarını hesaplar. Kısa bir darbenin ondan bir objeye gidip geri gitmesi için geçen süreyi ölçerler. Ayrıyeten, içindeki rastgele bir objeyi tespit etmek için ışığın suratına olan arayı de hesaplar.
Mahzurlardan kaçınmanın yararları nelerdir?
Artık mahzurlardan kaçınmanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğimize nazaran, bunun neler sunduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Pürüzlerden kaçınmanın birçok yararı vardır ve drone’nuzun neden buna gereksinim duyduğunu öğrenin. Bu teknolojiye sahip drone’lar birçok avantaja sahip. İşte manilerden kaçınmanın yararlarından kimileri.
1- Güvenlik – Bu, pürüzlerden kaçınmanın bir numaralı yararıdır. Hiçbir drone sahibi drone’unun düştüğünü hayal etmek istemez. Herkes aygıtının inançlı bir biçimde geri alınmasını ister lakin bu her vakit gerçekleşmez. Bazen konsantrasyonunuzu kaybedebilir ve makinenin bir objeye çarpmasına ve geriye ya da yana hakikat uçmasına neden olabilirsiniz.
Öte yandan drone’nuzun pürüzlerden kaçınma özelliği varsa birinci etapta objeye çarpmayacak ve çarpma riski taşımayacaktır. Bu tıpkı vakitte drone’unuzu uçurduğunuz etraftaki insanların güvenliğini de garanti altına alacaktır.
2- İnançlı uçuş – Şayet drone’u inançlı bir biçimde uçurabileceğinizden emin değilseniz, drone uçurmanın beraberinde getirdiği çok fazla gerilim vardır. Lakin mahzurlardan kaçınma özelliğine sahip bir drone ile onu rahatlıkla uçurabilir ve uçuşun keyfini çıkarabilirsiniz. İster ticari nedenlerle ister cümbüş için drone uçurun, uçağınız havadayken manilerden kaçınmak kıymetli bir fark yaratacaktır.
3- İç Yer Uçuşu – Tahminen bunu duymuşsunuzdur yahut bunun nasıl mümkün olabileceğini düşünmüşsünüzdür lakin pürüzlerden kaçınma özelliği sayesinde drone’nuz iç yerlerde çok daha tesirli bir halde uçabilir. Bunun nedeni, teknolojinin drone’nuzun manilerden kaçınırken daha dar alanlarda gezinmesine yardımcı olmasıdır.
4- Sigorta masrafları – Drone’un profesyonel kullanım için sigortalanması ucuz değildir. Bu tıp dronlar için sizden 50 bin dolar fiyat alınabilir ve bu nedenle yüksek maliyetten kaçınmak çok değerlidir. Mahzurlardan kaçınmak bu çeşit sigorta masraflarını azaltmanın bir yoludur.
5- Gelecekte drone paket teslimatı – Drone’lar teslimatların geleceğidir ve yakında ilaç, paket ve öbür şeyleri kapınıza teslim etmek için kullanılacaklar. Bunun gerçekleşmesi için çeşitli zorlukların üstesinden gelinmesi gerekir ve manilerden kaçınmak bunun büyük bir modülüdür. Kimseyi yahut hiçbir şeyi riske atmadan dronların teslimata uygun olmasını sağlayacak.