Haberler

USB Konektörleri ve USB Kabloları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

USB terimi, Üniversal Seri Data Yolu’nun kısaltmasıdır. Süratli bir tazeleme olarak, “veri yolu”, bir sistemdeki bileşenler ortasında data aktarmak için kullanılan bir devre düzenlemesi yahut irtibat sistemidir. Bu durumda bir “seri” bilgi yolu, bilgileri tek bir kablo üzerinden her seferinde bir bit iletir.

Bununla birlikte, bir USB konektörü sadece bileşenlere ve bileşenlerden bilgi taşımakla kalmaz, tıpkı vakitte elektrik gücü de taşıyabilir ve yazıcılardan klavyelere, cep telefonlarından flash şoförlere kadar birçok farklı donanım aygıtını barındırabilir.

6 Yaygın USB Kablosu Tipi ve Kullanımları

USB kelamda kozmiktir, fakat çok farklı tıpta USB kablosu ve kontağı vardır. Bu neden? Görünen o ki, her biri, bilhassa uyumluluğu korumak ve yeni aygıtları desteklemek için farklı fonksiyonlara hizmet ediyor.

İşte en yaygın altı USB kablosu ve konektörü çeşidi:

  • Type-A: Neredeyse her USB kablosunun bir ucunda bulunan standart düz, dikdörtgen arayüz. Birçok bilgisayarda, etraf ünitelerini bağlamak için birden çok USB-A irtibat noktası bulunur. Bunları oyun konsollarında, TV’lerde ve başka aygıtlarda da bulacaksınız. Bu kablo sadece tek bir halde girer.
  • Type-B: Çoğunlukla bir bilgisayara bağlanan yazıcılar ve başka güçlü aygıtlar için kullanılan neredeyse kare bir konektör. Birden fazla aygıt daha küçük bir temasa geçtiği için bugünlerde pek yaygın değiller.
  • Mini-USB: Bir müddet evvel taşınabilir aygıtlar için standart olan daha küçük bir konektör tipi. Bugün o kadar yaygın olmasa da, bunları birden fazla Sony’den olan birtakım aygıtlarda görmeye devam edeceksiniz. Bunlara kameralar, PlayStation 3 denetleyicisi, MP3 oynatıcılar ve benzerleri dahildir.
  • Mikro USB: Taşınabilir ve taşınabilir aygıtlar için popülaritesi yavaş yavaş azalan bir öbür eski standart. Küçük USB’den bile daha küçüktür. Kimi akıllı telefonlarda, tabletlerde, USB pil paketlerinde ve oyun kumandalarında hala mikro USB bulacaksınız, lakin birçok USB-C’ye geçti.
  • Type-C: Bu, en yeni USB kablosu tipidir. Evvelki USB çeşitlerinden daha yüksek transfer suratları ve daha fazla güç içeren, bilakis çevrilebilir bir temastır. Birebir vakitte birden fazla fonksiyonu yerine getirme yeteneğine de sahiptir. MacBook’lar, Pixel telefonlar ve PlayStation 5 ve Xbox Series S|X için denetleyiciler dahil olmak üzere birçok çağdaş dizüstü bilgisayarda ve akıllı telefonda göreceksiniz. USB-C’yi aşağıda daha detaylı olarak tartışıyoruz.
  • Lightning: Bu gerçek bir USB standardı değildir, fakat Apple’ın iPhone, AirPods, kimi iPad modelleri ve daha fazlası için tescilli konektörüdür. USB-C’ye misal boyuttadır ve Eylül 2012’den bu yana piyasaya sürülen birden fazla Apple aygıtında standart olarak gelir. Daha eski Apple aygıtları çok daha büyük olan 30 pimli özel konektörü kullanır ve daha yeni iPad Pro modelleri USB-C kullanır. Merak ediyorsanız, Apple aygıtları için kablolar, adaptörler ve ilişki noktaları hakkında daha fazlasını ele aldık.

USB Sürat Standartları

USB birebir vakitte değişken bilgi transfer suratlarına sahip birçok standarttan geçtiğinden, USB ilişki cinsleri kıssanın sırf yarısıdır. Kablonun konektörü kesinlikle belli bir standart kullandığı manasına gelmez.

USB suratının ana yinelemeleri şunlardır:

  • USB 1.x orijinal standarttı ve çağdaş ölçütlere nazaran çok eski. Günümüzde bu standardı kullanan aygıtlar bulmanız pek muhtemel değildir.
  • USB 2.0, Küçük ve Mikro kablo dayanağı, USB OTG (aşağıya bakın) ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok çağdaş USB normunu tanıttı. Bugün hala kullanılan USB’nin en düşük suratıdır. Ucuz flash şoförlerde, fare ve klavye üzere aygıtlarda ve benzerlerinde kullanıldığını göreceksiniz. Birden fazla bilgisayar hala birkaç USB 2.0 ilişki noktası içerir.
  • USB 3.x, USB suratları için mevcut standarttır. USB 2.0’dan çok daha süratlidir ve bu nedenle harici sabit şoförler üzere aygıtlar için önerilir. Bir USB 3.x ilişki noktasını yahut konektörünü ekseriyetle mavi renginden tanıyabilirsiniz. Kimi USB 3.0 temas noktalarında ayrıyeten bir SS simgesi bulunur (Süper Sürat manasına gelir). Yeni bilgisayarların birçoklarında en az bir USB 3 temas noktası bulunur ve yüksek kaliteli flash şoförler bu standardı kullanır.
  • USB 4.0 en yeni standarttır, lakin yazı yazıldığı sırada genel olarak mevcut değildir. Tıpkı USB 3’ün alışması biraz vakit aldığı üzere, önümüzdeki birkaç yıl içinde norm haline gelecek.

USB İrtibat Standartı Versiyonları

Belirtildiği üzere, USB irtibat standardı, kullanılan aygıtlar ortasındaki bilgi iletim suratını, muahede protokollerini ve güç kaynağı özelliklerini tanımlar. Saniyede 1,5 Mbit’lik USB 1.0’dan 20 Gb/sn’ye varan suratlara sahip USB 3.2’ye ve artık de 40 Gb/sn’ye varan USB4’e kadar değişen data transfer suratlarıyla standartta yıllar içinde değerli gelişmeler oldu. Sonraki her sürüm, yeni bir orta temas donanımı tipini kolaylaştırır.

USB irtibat standartları, sık sık yapılan geriye dönük isimlendirme değişiklikleriyle baş karıştıracak halde makus bir üne sahiptir, fakat şu anda USB 3.2, 5 Gbps’den 20 Gbps’ye kadar değişebilmesine karşın, hem Type A hem de Type C konektörleriyle uyumlu, en kolay bulunabilen USB standardıdır. 20 Gbps standardı “SuperSpeed USB 20 Gbps” yahut “USB 3.2 Gen 2×2” olarak da bilinirken, 10 Gbps standardı “SuperSpeed USB 10 Gbps” yahut “USB 3.2 Gen 2” olarak da bilinir. Son olarak, 5 Gb/sn standardı şu anda “SuperSpeed USB 5 Gb/sn” yahut “USB 3.2 Gen 1” olarak bilinmektedir. Bununla birlikte, daha eski isimlendirme kurallarının kullanımı internette bulunabilir ve aygıt yahut konektör için sürat derecelendirmelerini manuel olarak denetim etmek ve bunu temel olarak kullanmak en kolayı olabilir.

USB Güç İletim Standartları (PD)

USB standardı, aygıtlar ortasındaki ara ilişkiyi kolaylaştırmak için bir bilgi arayüzü protokolü olarak başladı ve bir ölçü güç sağladı. O vakitten beri, bir bilgi arabirimi içeren kıymetli bir güç kanalına sonlu güç sağlayan bir data arabiriminden olgunlaştı. Çok sayıda aygıt artık temas yoluyla şarj olabiliyor yahut güç alabiliyor.

Güç transferini standart hale getirmek ve USB Güç Dağıtımı (USB PD) standardı biçimindeki özellik setini artırmak için ortak bir efor gösterilmiştir. Tip C kullanan USB PD, 20 V’a kadar değişken voltaj ve 5 A’ya kadar azamî akım sağlayabilir ve toplam 100 W’a kadar güç transferi hududu sunar. 2021’de piyasaya sürülen USB PD 3.1 standardı, o vakitten beri bu güç transfer kapasitesini 240 W’a kadar genişletti. Ek olarak, gücü ana bilgisayar yahut etraf ünitesi sağladığından gücün istikameti artık sabit değil. Güç idaresi, birden fazla etraf ünitesinde de optimize edilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu